Intervju med grundaren av Kafferosteriet Koppar

kaffe prenumeration

Kafferosteriet Koppar tillhandahåller en prenumerationstjänst för alla som vill få hem speciellt utvalt, nyrostat och ekologiskt kaffe. Varannan vecka dimper ett utsökt kaffebrev ner i brevlådan hos prenumeranterna.

Här är intervjun med Fredrik Gustafsson som är grundare av Kafferosteriet Koppar och kaffeprenumerationen. Han delar med sig av sina bästa kaffetips, förklarar skillnaden på nyrostat kaffe och det som finns i mataffären och berättar hur Kafferosteriet Koppar kom till.

Läs och njut tillsammans med en kopp gott kaffe. 🙂

 

kafferosteriet koppar5

Jag älskar tonerna av karamelliserat socker, samtidigt som Robustan ger ett perfekt tryck i en annars väldigt smooth kopp.

Fredrik, hur ser dina kaffevanor ut?

Mina kaffevanor är enkla. När jag är i rosteriet så dricker jag Koppars mellanrostade espresso, för där har vi en superfin espressomaskin. Jag älskar tonerna av karamelliserat socker, samtidigt som Robustan ger ett perfekt tryck i en annars väldigt smooth kopp.

I veckorna hemma dricker jag det mellanrostade bryggkaffet i en helt vanlig Moccamaster. Detta för att jag har tidiga morgonvanor och inte vill väcka familjen, son och hustru, med kaffekvarnen och Moccamastern jobbar bra på egen hand medan jag fixar resten av frukosten och samtidigt sprider en härlig doft i lägenheten. Mellanrosten ger mig en balanserad start på dagen, lite chokladig till karaktären.

På helgerna däremot så plockar jag fram min Chemex och brygger genom att hälla varmt vatten, inte kokande, över nymalen lättrost från Koppar. Att brygga för hand är nördigt, ganska omständligt, men ger helt klart det lilla extra, så på helgerna har jag tid känner jag! I Lättrosten känner jag frukt och bär, och här tar jag mig verkligen tid att njuta varenda droppe.

Hur kom det sig att du startade upp ett kafferosteri?

Min fru och jag var i Costa Rica årsskiftet 2015/2016. Av en slump hamnade vi på en kaffeplantage och bestämde oss för att gå en tur. Vi förstod då vilket stort hantverk som ligger bakom verkligt kvalitetskaffe och turen avslutades med att vi rostade råkaffet och direkt därefter drack varsin handbrygd kopp. WOW tänkte vi – kan kaffe vara så här gott!

Hemma flög Nespressomaskinen ut direkt och vi började leta efter nyrostat färskt kaffe. Vilket visade sig svårare än vi trott. Kaffet på ICA eller Konsum går ju bort direkt, det har ofta stått i månader. Och till specialkaffebutiker kan man ju inte ta sig varje vecka heller… Så, för att göra en lång historia kort så blev det ett eget kafferosteri och nu dricker vi nyrostat färskt kaffe varje dag!

 

kafferosteriet koppar6

Nyrostat kaffe innehåller nästan 1000 smaker och aromer.

Vad är det som skiljer Kafferosteriet Koppars kaffe och det som finns i matbutiken?

Koppars kunder får sitt kaffe bara dagar efter att det rostats. Postgången gör att de måste vänta en dag längre än jag själv gör på det, men det är verkligen perfekt då. Nyrostat kaffe innehåller nästan 1000 smaker och aromer och egentligen så påbörjas nedbrytningsprocesserna av det goda i kaffet direkt när man tar ut de nyrostade kaffebönorna ur kafferosten. Jag märker stor skillnad för varje dag som går och kaffet i matbutiken är förvisso kaffe, men många, många smaker har gått förlorade där på hyllan.

Vidare så är vårt kaffe alltid ekologiskt, vilket vi själva tycker är ett stort plus. Att inte behöva shoppa runt och leta efter den där EU-ekologiska flaggan, utan veta att allt kaffe är ekologiskt från början – det gör helt enkelt köpupplevelsen enklare. Icke ekologiskt kaffe är även en av världens största miljöbovar. Läs gärna på mer om detta själv, så lovar jag att du inte dricker annat än ekologiskt sedan – även om det kostar lite mer.

Allt Koppars kaffe är även klassat som specialkaffe. Det betyder att det, vid provsmakningar utmärker sig på så vis att man bara känner det angenäma i koppen, samt att man – om man är proffs – faktiskt kan säga varifrån bönorna kommer, så kallat ursprungsspecifikt.

Ekologiskt och specialkaffe gör att vi redan där betalar bra mycket mer i inköpspris för vårt kaffe. Då vore det såklart dumt att inte ta hand om det och maximera smaken i rosteriet. Detta gör vi genom att rosta på låg värme under lång tid. Det blir lite som ett långkok, blir runt och fint, jämnt rostat och smakar mmmmmm…

Vilken är den typiska prenumeranten som vill få hem nyrostat kaffe?

Jag tror att den uppskattar våra värderingar och är en medveten konsument. Hon gillar att veta vad hon dricker och vill känna smakerna. Han vet att det är ekologiskt och att produktionen hela vägen bak till plantan som kaffebären växte på har gått schysst till. Slutligen, så märker våra prenumeranter skillnad mellan färskt och gammalt. Lika lite som hon skulle köpa gammalt bröd eller övermogen frukt, så köper hon nu färskt kaffe när hon har chansen! Det är ganska enkelt och logiskt egentligen!

 

kafferosteriet koppar3

Hur ska kaffe tillagas – vilka är dina bästa experttips?

Ta ett bra kaffe, tillaga det precis som vanligt och du kommer att märka skillnad. Du behöver inte alls förändra något mer än dina inköpsvanor. Laga det precis som vanligt – i en kaffebryggare, i en espressomaskin, mal bönorna precis innan bryggning om du vill eller välj färskt bryggkaffe om du inte hinner mala bönorna. På bara någon vecka hinner inte heller malet kaffe bli gammalt, fråga mig – jag dricker det ju själv!

Det viktiga jag vill förmedla ändå är att du ändå tänker på vad du dricker. Ekologiskt och schysst producerat till att börja med, men även att du faktiskt tänker och känner när du dricker. Drick inte den där slentrianmässiga koppen på jobbet, hoppa hellre över den om du inte behöver koffeinkicken. Köp ett lite bättre kaffe istället och drick det med samma omtanke som vi har rostat och producerat det. För kvalitetsprodukter så ligger det mycket hantverk bakom det du äter eller dricker, njut av att vi vaknar på morgonen och varje dag tänker på hur vi ska kunna göra våra kunders dagar lite godare!

 

kafferosteriet koppar7

Vilka är fördelarna med att dricka kaffe?

Det sägs att 3-5 koppar per dag är bra för hjärtat, reducerar risken för Parkinson och Diabetes, men jag lägger in mer livskvalitet i de koppar jag dricker per dag. Jag njuter och det gör att jag mår bättre i stunden, och om jag mår bättre just nu så tror jag att jag lever ett längre och lyckligare liv. Jag är verkligen inte typen som bälgar i mig kaffe, tror på måtta med det mesta. Det jag försöker få mina kunder att göra är också att dricka ett bättre kaffe men att dricka lite mindre än de kanske gör idag och verkligen njuta av varje kopp. Då tror jag att man uppskattar Koppars kaffe allra mest, precis som jag själv gör!

Fakta om Kafferosteriet Koppars kaffebrev
– Välj mellan hela eller malda bönor och mellanrost eller mörkrost.
– Få hem kaffebrevet varannan vecka för bara 69 kr per leverans – ingen frakt tillkommer.
– Enkelt att avsluta prenumerationen – ingen bindningstid.

Läs mer om Kafferosteriet Koppars prenumeration eller beställ direkt här!

Följ:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *